Goedemorgen! Dit moet je vandaag in elk geval weten.

1. President Mario Draghi van de ECB deed donderdag zijn uiterste best om zo neutraal mogelijk te blijven over het eventueel terugdraaien van het enorme aanbod van goedkoop geld. Maar handelaren op financiële markten luisterden niet. Op de kapitaalmarkt stegen de rentes. Vrijdagochtend lag de rente voor de 10-jarige Nederlandse staatslening op bijna 0,66 procent.

De 10-jarige staatslening is een belangrijke graadmeter voor hypotheekrentes. Afgelopen week verhoogden enkele banken al de hypotheekrente, nadat de 10-jaarsrente op de kapitaalmarkt in de twee voorgaande weken was opgelopen. En de afgelopen drie dagen zette deze trend door. Onder meer Rabobank, SNS, Aegon en ASR verhoogden hun hypotheekrentes, zij het met kleine percentages. Lees meer op Business Insider over de situatie op de hypotheekmarkt.

2. Begin dit jaar waarschuwden economen van ABN Amro dat huizenprijzen dit jaar met 6 procent blijven stijgen, terwijl het aantal woningverkopen afneemt. Deze gespannen situatie op de huizenmarkt heeft mede te maken met het krappe aanbod van nieuwbouwwoningen. Toch lijkt er wel enig schot te zitten aan de aanbodzijde: het CBS meldde vrijdag dat er in 2017 in totaal 62.000 nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd, het hoogste aantal sinds 2009. De oplevering van nieuwbouwwoningen ligt nog wel onder het niveau van vóór de huizencrisis van 2008.

3. Een hackteam van de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD heeft de FBI cruciale informatie geleverd over de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en de Volkskrant. Het team kon minstens een jaar en misschien wel 2,5 jaar meekijken met een groep Russische hackers genaamd ‘Cozy Bear’.

De informatie over aanvallen op het Witte Huis en de Democratische Partij was volgens Nieuwsuur en de Volkskrant de aanleiding voor de FBI om het nu onder leiding van speciaal aanklager Robert Mueller staande Ruslandonderzoek te beginnen.

4. Premier Mark Rutte probeert op het World Economic Forum in Davos nadrukkelijk in de gunst te komen bij China. Nadat hij eerder al aanpapte met Alibaba-oprichter Jack Ma liet hij donderdag in een interview met Bloomberg weten dat China "cruciaal" is in de nieuwe wereldorde en benadrukte hij de nauwe relaties tussen Nederland en de Chinese regering.

Over Donald Trump, die in Davos wil vertellen hoe 'great' Amerika is, zei Rutte dat hij hem beoordeelt op zijn daden: "We zijn het natuurlijk niet altijd met hem eens, maar we waren het ook niet altijd eens met zijn voorganger Obama."

5. De Britse minister Philip Hammond van Financiën zorgde in Davos voor woede onder de Brexiteers door te zeggen dat de relatie tussen Groot-Brittannië en de EU nauwelijks zal veranderen na Brexit. Hij gaf aan dat de toekomstige relatie heel erg zal lijken op het huidige Britse lidmaatschap wat betreft handel, douane en wet- en regelgeving.

Voorstanders van een harde Brexit zijn het daar "ten diepste mee oneens" en zeggen dat het Britse volk heeft gekozen voor een ingrijpende verandering en niet voor een heel bescheiden verandering.

6. Haar speech onlangs bij de Golden Globes maakte veel indruk en daarom zeiden zelfs mensen dicht om Oprah Winfrey heen dat ze weleens een gooi zou kunnen doen naar het presidentschap. Maar Oprah liet donderdag weten daar niks voor te voelen: "Het is niet iets waar ik interesse in heb. Het zit niet in mijn DNA", zei ze tegen het tijdschrift InStyle.

7. In het nieuwe systeem van het Bureau Krediet Registratie (BKR), dat bijhoudt of consumenten achterlopen met betalingen op hun schulden, is het nog steeds erg lastig om van een negatief vinkje af te komen nadat een achterstallige schuld is voldaan, zo bericht NRC. Dit kan vervelend zijn als je een hypotheeklening wilt aanvragen, omdat banken ook na het aflossen van achterstallige schulden de oude BKR-notering vaak als reden zien om een aantal jaar geen hypotheeklening te verstrekken.

8. Kamerleden van de PVV schamen zich rot voor kandidaten van hun eigen partij voor de gemeenteraadsverkiezingen: "Er melden zich de grootste debielen aan voor de PVV-klasjes. De minst erge springen er dan positief uit. Maar het blijven debielen", zegt een een niet bij naam genoemd Kamerlid in De Telegraaf.

De PVV'ers roddelen volgens de krant uitgebreid over elkaar en over de lokale afdelingen, onder andere over de chaotische situatie in Den Haag.

9. Voormalig dance-ondernemer Duncan Stutterheim breidt uit in Amsterdams vastgoed. Samen met zijn vrouw Lisca koopt Stutterheim een deel van de Westergasfabriek. Zeventien gebouwen gaan voor 75 miljoen over van de familie Meijer-Bergmans naar een groep Amsterdamse investeerders, onder wie de familie Stutterheim en vastgoedbedrijf Millten, aldus het Parool. Duncan en Lisca Stutterheim nemen, samen met vastgoedontwikkelaar Millten, ook de helft van de exploitatie van de Westergasfabriek over.

10. De groene BMW rukt op in het kabinet-Rutte III, zo meldt onder meer het AD. Audi is momenteel het populairste merk onder ministers en staatssecretarissen, maar dit jaar stappen vijf bewindspersonen over op een BMW 740e, een hybride auto met oplaadstekker. Vicepremier en minister van Landbouw Carola Schouten, minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat hebben er al een.

11. In een klassieke Rover P5 coupé heeft Forum voor Democratie-aanvoerder Thierry Baudet zich laten voorrijden bij het kennismakingsgesprek met de koning. Mede-Kamerlid Theo Hiddema was de chauffeur. Baudet is vóór de monarchie, maar wil wel een meer ceremoniële rol voor de koning, zegt hij tegen De Telegraaf: "Dus de twee politieke aspecten van de rol van de koning, het voorzitterschap van de Raad van State en het wekelijks gesprek met de minister-president, zijn wat ons betreft niet meer van deze tijd. Het historische, het culturele, dat vinden wij belangrijk.”

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit waren de meest gelezen artikelen van Business Insider van donderdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)